Hoppa till huvudinnehållet

Ska du välja en decentral lösning?

Ska du välja en decentral lösning?

decentral ventilation
Markanta förbättringar måste ske i flera skolor och fastigheter. Ventilationsaggregat som kan byta ut luften i rummet är nödvändigt. När ett nytt ventilationssystem ska väljas är det flera saker man ska ta hänsyn till
Fokus på ett bra inomhusklimat i bland annat skolor och fastigheter har aldrig varit större än nu. Det är helt avgörande för barns inlärningsförmåga, kreativitet, koncentration och generellt välmående att det är ett bra inomhusklimat.

Markanta förbättringar måste ske i flera skolor och fastigheter. Ventilationsaggregat som kan byta ut luften i rummet är nödvändigt. När ett nytt ventilationssystem ska väljas är det flera saker man ska ta hänsyn till.

Om det nya ventilationsaggregatet ska vara ett decentalt eller ett centralt aggregat beror först och främst på byggnadens storlek, placering och driftsbudget.

Speciellt de stigande energipriserna blir en avgörande faktor när det ska investeras i nya ventilationsaggregat. Energiförbrukningen för byggnader utgör i dag ca. 40% av den totala energiförbrukningen, och en av de stora energiförbrukarna är ventilationssystemen.

Med ett globalt fokus på klimatet och klimatmålen börjar man nu koncentrera sig på byggbranschen. Kraven för energiförbrukningen skärps, och därför kan det vara en fördel att investera i ett aggregat som tar hänsyn till klimatet både inom- och utomhus!

Decentral och central ventilation har bägge sina för- och nackdelar. I den här artikeln ger vi dig en överblick över de största för- och nackdelarna för bägge lösningarna.

Skillnaden på decentral och central ventilation    

Den största skillnaden på decentralt och centralt är att en central lösning är ett aggregat som betjänar en hel byggnad, eller delar av den, medan en decentral lösning installeras fysiskt i det rum den ska betjäna med frisk luft.

Den centrala lösningen kräver omfattande installation med kanaler runt om i byggnaden till alla rum som ska betjänas. Det kräver mycket plats samt ett stort teknikrum. Dessutom blir det stor tryckförlust i kanalerna som energimässigt är väldigt kostnadskrävande. På grund av den omfattande installationen är det ofta nödvändigt att stänga ned hela eller stora delar av byggnaden under installationen.

Med en decentral lösning däremot är det bara det rum där aggregatet ska installeras som påverkas, aktiviteten i resten av byggnaden kan fortsätta opåverkat i och med att aggregaten är "stand-alone-enheter":

"Det betyder att de är lätta att installera då dem är utan rör och kanaler och monteras direkt i rummet. Man behöver inte ta hänsyn till byggnadens övriga konstruktion osv. Det betyder också att om man som fastighetsägare inte har kapital till att installera aggregat i alla rum på en gång, så kan man med stor fördel välja att ta ett eller några rum åt gången" säger Lasse Mikkelsen, CCO hos Airmaster.

En decentral lösning rekommenderas huvudsakligen till byggnader där det är svårt att dra kanaler, t.ex. vid renovering av skolor eller fastigheter. Centrala aggregat används däremot ofta i nya byggnader där man från början kan rita in och ta hänsyn till kanalerna.

Om ett centralt eller ett decentralt aggregat passar bäst till ett byggnads - eller renoveringsprojekt beror på om det är ett nybygge eller en renovering, om det gäller en stor byggnad eller flera mindre separata byggnader och vilken byggnadstypologi som gäller.

Inbyggda givare garanterar ett bra inomhusklimat med behovsstyrd ventilation

En decentral lösning från Airmaster är automatiskt ett behovsstyrt aggregat då aggregatet fysiskt är placerat i det eller de rum som behöver ventilation - liksom de också bara ventilerar när det behövs.

Med den intelligenta behovsstyrningen kan du lätt programmera och ställa in det decentrala aggregat till rummets individuella behov med hjälp av en eller flera givare. Det kan vara en CO2-givare, TVOC-givare, rörelsesgivare eller en fuktgivare:

"Med en TVOC- och en CO2-givare garanterar man att det alltid ventileras efter flera parametrar – det är alltid den mest kritiska som avgör vilken det styrs efter. CO2-givaren mäter CO2-halten i rummet och TVOC-givaren garanterar att det ventileras för lättflyktiga organiska föreningar från t.ex målarfärg, leksaker och möbler" säger Lasse Mikkelsen.

Förutom CO2- och TVOC-givarna kan man också välja att använda en rörelsesgivare (PIR) som ser till att ventilationen startar när den registrerar rörelse i rummet. En annan möjlighet är att styra ventilationen med en fuktgivare som mäter fukthalten i rummet.
Ett centralt aggregat betjänar för det mesta flera lokaler samtidigt, därför kan det bli väldigt kostsamt att behovsstyra olika klassrum individuellt.

Ökad fokus på miljöhänsyn i byggnadsbranschen

miljøhensyn
Att tänka på miljö och hållbarhet i byggnadsplanen är sunt förnuft. Samtidigt är det ett politiskt mål att sänka energikostnaderna i exempelvis offentliga fastigheter- både för att minska driftskostnaderna men också för att bidra till minskningen av CO2-utsläpp. Detta säkerställer Airmaster genom att:

"Vi har tillsammans med ingenjörsfirman MOE utarbetat en LCA-analys som visar att det totala CO2- utsläppet för en decentral ventilationslösning inklusive drift är 52% lägre än en motsvarande central VAV-lösning sett över en 25-års period. Analysen visar också att den totala materialförbrukningen minskar med 50% när ett decentralt aggregat används. Det är viktigt för Airmaster, att vi i vår produktion och användning av aggregaten tänker på hållbarhetsmässiga lösningar", säger Lasse Mikkelsen.

Med ett ventilationsaggregat utan rör och kanaldragningar minskas användningen av metall och isolering, samt att energiförbrukningen halveras utan tryckförlust i kanalerna. Till en central lösning används det stora mängder råvaror såsom styrningskomponenter, metall och isolering som gör lösningen mindre miljövänlig.

Med den decentrala lösningen kommer bidraget till CO2-utsläppet enbart från själva aggregatet, uteluft och avluft genom ytterväggen och elförbrukningen till drift och uppvärmning.
Redo för frisk luft?

Som tidigare nämnt karaktäriseras decentral ventilation av att aggregaten installeras direkt i det eller de rum som behöver ventilation, utan kanaldragningar eller centrala aggregat.


Airmaster är Europas ledande producent inom decentral komfortventilation, och med marknadens bredaste produktprogram med mer än 100.000 installerade aggregat runt om i världen. Vi har stor erfarenhet av att skapa flexibla helhetslösningar med minimal energiförbrukning.  


Vårt sortiment består av både vägg- och takhängda, golvstående och även integrerade aggregat. Alla med en hög värmeåtervinning, låg energiförbrukning och en väldigt låg ljudnivå.



"Tack vare decentral ventilation med värmeåtervinning upplever de som använder byggnaden ett bra inomhusklimat samtidigt som värmen återvinns. Det är en miljövänlig lösning samtidigt som det ger en energiekonomisk vinst", säger Lasse Mikkelsen.

Kontakta oss, om du vill veta mer om decentral ventilation

Vårt kompetenta säljteam är redo att svara på dina frågor och ge dig råd om allt från dimensionering, konfiguration, placering och planering – så att du kan hitta rätt system för dina behov.

Kontakt Airmaster