Hoppa till huvudinnehållet

Termisk komfort och decentraliserad ventilation

Termisk komfort och decentraliserad ventilation

Termisk komfort och decentraliserad ventilation
Vid diskussion om inomhusklimatet i förhållande till ventilation, då är det ofta luftkvaliteten som hamnar i fokus. Men, det är viktigt att beakta att termiska förhållanden i en byggnad också är viktiga, och att ventilationen har en viktig roll.

Den termiska miljön i byggnader har en känslomässig påverkan hos de som använder byggnaden, välbefinnande, produktivitet och ibland hälsa, liksom byggnadens prestanda och energianvändning. I Danmark har cirka 90 % av grundskolorna problem med inomhusklimatet, vilket innebär låg luftkvalitet och termisk komfort. Eftersom studenter tillbringar upp till 8 timmar av sina vardagar i klassrummen och med tanke på den negativa effekten på akademiska prestationer och välbefinnande, förtjänar den termiska miljön mer uppmärksamhet.

Vad är termisk komfort?

Termisk komfort anses vara en av de viktigaste förutsättningarna för att öka nöjdhet och komfort hos användarna av en byggnad. Den beskriver användarnas upplevda tillfredsställelse eller känsla av byggnadens termiska miljö, som är ett resultat av det yttre klimatet tillsammans med byggnadens värmebalans och tekniska system, inte minst ventilationssystemet.

Den termiska miljön påverkas av värme från människors kroppar, det yttre klimatet samt ett antal interna och externa källor. Det kan handla om elektrisk utrustning, dåligt isolerade väggar, fönsterytor, lufttemperaturer, luftrörelser i rummet, luftfuktighet och den fysiska aktivitetsnivån i rummet. Alla dessa förhållanden påverkar hur människor uppfattar en byggnads termiska komfort. En annan viktig faktor är utbyte av inomhusluft mot frisk utomhusluft, som ofta kan sänka för höga inomhustemperaturer och även avlägsna överflödig fukt från inomhusluften. Alla vet vad det innebär att öppna fönster för att släppa in lite frisk luft - ett mekaniskt ventilationssystem gör samma sak, men utan alltför stora värmeförluster och kalla drag.

Förbättringar av en byggnads termiska förhållanden bör vara ett ständigt fokus, eftersom ett dåligt inomhusklimat kan känslomässigt påverka användare av byggnaden, vilket kan påverka produktivitet och ibland till och med deras hälsa. Byggnadens hälsa kan också påverkas av dåliga termiska förhållanden.

Upprätthållande av god termisk komfort med decentraliserad ventilation

Upprätthållande av god termisk komfort med decentraliserad ventilation

En god termisk komfort kännetecknas i allmänhet av rätt luftfuktighet, en behaglig rumstemperatur och utan vissa saker: nämligen faktorer som kalla drag från luftrörelser, alltför kalla eller varma ytor och termisk skiktning med kall luft vid fötterna och varm luft vid huvudet. Om dessa inte är uppfyllda i tillräcklig utsträckning, blir det viktigt att påverka byggnadens termiska miljö.

Alla faktorer som nämns ovan kan i hög grad påverkas av ventilationen och kan justeras genom att man införlivar en effektiv ventilationslösning i byggnadsskalet. Decentraliserad ventilation från Airmaster är behovsstyrd och ger dig bra luftkvalitet i varje rum - med lägsta möjliga energiförbrukning.

Ventilationen installeras direkt i det rum som ska ventileras, och varje rum kan styras individuellt. På så sätt kan du hålla värmemiljön på en lämplig och behaglig nivå genom att använda frisk luft från utomhus.

Läs mer om decentraliserad ventilation här.
Utöver individuella grundinställningar, kan du även styra ventilationen automatiskt med hjälp av olika sensorer. Det kan vara en rörelsesensor (PIR-sensor), en fuktgivare, en TVOC-sensor som mäter förekomsten av flyktiga organiska föreningar i luften och/eller en CO2-sensor.

Vad gäller temperatur, kan ett decentraliserat Airmaster ventilationsaggregat hjälpa till att reglera rumstemperaturen till en viss nivå. Den helautomatiska styrningen utnyttjar utomhustemperaturen för kylning när den är lägre än rumstemperaturen, både genom att gå förbi värmeväxlaren och genom nattkylning. Under varma sommardagar kan en kylmodul till ventilationsaggregatet bidra till att hålla temperaturen på en behaglig nivå.

Genom att implementera rätt ventilationslösning för ditt byggprojekt kan den termiska komforten och energiprestandan förbättras. Detta kan leda till högre behaglighet och komfort hos användarna, färre hälsorelaterade problem och högre prestanda hos användare av byggnaden. Utöver detta skapar du bättre förutsättningar för själva byggnaden, vilket ökar dess prestanda, hälsa och livslängd.

Intelligent ventilation

Intelligent ventilation

Normalt kan en genomsnittlig värmekomfort förutses utifrån de ovan nämnda faktorerna. Ibland kan det dock vara svårare att uppnå en termisk miljö som tillfredsställer alla användare av byggnaden, på grund av personliga preferenser. I dessa fall kan en lösning vara att kombinera fokus på de förhållanden som uppfattas som acceptabla för majoriteten av de som använder byggnaden med intelligent ventilation. Airlinq® Online, en molnbaserad webbportal som är anpassad för Airmasters decentraliserade ventilationsaggregat, ger möjlighet att hantera och övervaka varje ventilationsaggregat enligt behoven i varje rum.

Genom att dessutom använda sensorer kan Airlinq® Online hjälpa till med framtida styr- och förvaltningsstrategier för hela ventilationssystemet.

Vill du veta mer om Airlinq® Online? Klicka då här.