Hoppa till huvudinnehållet

Väljer ventilation från Airmaster

När två nyetablerade gymnasium blev nya hyresgäster i Göteborg påbörjades en stor ombyggnation för att anpassa lokalerna till skolverksamhet. Hyresgästanpassningen innebar också behov av ny ventilation. Decentraliserad ventilation från Airmaster blev lösningen.
 
"Airmasters decentraliserade ventilation uppfyller alla krav som beställaren hade. Det blev en kostnadseffektiv och anpassad lösning som inte krävde nya kanaler, centralaggregat eller brandspjäll med övervakningssystem," säger Christer Olsson, Area Sales Manager på Airmaster.

Tolv aggregat i olika storlekar från Airmaster installerades 2019 för att tillgodose brukarnas behov: AM 300, 500 och 800 samt två större AM 1000 med ett luftutbyte på 260 l/s/aggregat. 2020 ytterligare fem, och i år 2021 elva stycken. Ett bevis på kundnöjdhet!

"Alla våra aggregat är mycket bra att använda i lokaler som ska ändra layout, vid om- och tillbyggnad och som komplettering vid renovering. Fördelar är att de är väldigt tysta, har lågt SFP-värde (specifik fanpower), kort installationstid och att man kan installera kylmoduler som kyler uteluften med åtta till femton grader," säger Christer.   

Med ventilation i fokus

Med ventilation i fokus
Airmasters decentraliserade ventilation är av omblandande typ.

Omblandningsprincipen eftersträvar en effektiv uppblandning av uteluften och rumsluften. Effektiviteten säkerställs med hjälp av Coanda-effekten, det vill säga den något kallare, friska uteluften tillförs med relativt hög hastighet som gör att rumsluften dras med. Tilluften och rumsluften blandas effektivt, innan luften långsamt sjunker ner i lokalen. Luftkvaliteten blir jämn samtidigt som lufthastigheten på tilluft-strålen avtar och drag undviks i vistelsezonen.

Den använda luften tas sedan ut vid sidan av aggregatet. Airmasters produkter fungerar som renodlad ventilation, men merparten av rumsluftens värme behålls eftersom värmeåtervinningen är mycket hög – upp till 86 procent.
Projekterings- och installationstiden är kort. Ingemar Blad på Västvent KB som utförde installationerna i projektet framhåller vinsterna med att det tar kort tid att installera Airmasters decentraliserade ventilation. Han säger att AM 1000 tar en dag för två man att installera, medan de mindre aggregaten kräver ca 4 timmar.  

"Att kunna anpassa montaget utan att kollidera med övriga entreprenörer är ett måste. I det här fallet fanns varken tid eller utrymme att kanalisera genom klassrummen. Airmasters lösning innebär ett kostnadseffektivt montage när man har rum där ventilationen behöver kompletteras eller om man vill undvika höga kostnader med kanaldragning. Installationen upptar inte uthyrbar yta, till skillnad från ett fläktrum," säger han.

Behoven styr
Ventilation från Airmaster är behovsstyrd – som ett VAV-system per rum med anpassade flöden och temperaturer. Aggregaten styrs via CO2-givare, TVOC-givare, närvarogivare eller fuktgivare. Temperatur och CO2-halt regleras enbart om någon av dessa parametrar blir för hög och om närvarosensorn märker närvaro.

"Aggregaten går på minimumflöde eller är avstängda när rummen är obelastade, vilket ger en hög energieffektivitet. PIR + CO2 startar på grundflöde och styr sedan med temperatur flödet till rätt nivå. Samtliga aggregat är uppkopplade via Airlinq så parametrar är lätt att justera. Vid fel får vi larm och kan snabbt åtgärda. Driftskostnaden i detta fall blev betydligt lägre än med central ventilation," säger Ingemar.


"Våra decentraliserade ventilationsanläggningar har mycket låga driftskostnader, tack vare högeffektiva värmeväxlare och fläktar. De kräver minimalt av kanaler, med mindre motstånd och lägre strömförbrukning som följd," säger Christer.


Planerad rivning ingen nackdel
Ytterligare en fördel med aggregaten är att de kan demonteras. Fastigheten ska nämligen, enligt plan, rivas 2024. Det innebär att dessa gymnasium har fått stå för ombyggnation och samtliga installationer med fastighetsägarens godkännande.

"Varje aggregat är en egen, komplett enhet med minne och så vidare. Vid avflyttning kan aggregaten enkelt demonteras, fasaden återställas och aggregaten återmonteras på framtida objekt," säger Ingemar.

"Vi är ganska ensamma om den här typen av decentraliserad ventilation. Kunden väljer gärna våra produkter som är mycket tysta och energieffektiva med hög värmeåtervinning. Så har vi fördelen med uppkoppling via Airlinq Online och överordnat system samt att vi kan leverera med cirkulär respektive rektangulär anslutning för ute-/avluft och till-/frånluftkanal," säger Christer.

Airlinq Online – vän i onda och goda dagar

Airlinq Online – vän i onda och goda dagar
Airmaster använder sig av sin egen nätverksmodul Airlinq Online som IoT-lösning för styrning och reglering.

För att kunden ska kunna se aggregaten via sitt överordnade system erbjuder Airmaster LON, Modbus, BacNet IP, Bacnet MS/TP och KNX. Systemet visar driftstatus med upp till fyrtio driftparametrar. Därmed kan kunden följa hur aggregatet jobbar, ändra flöden eller temperatur, slå på nattkyla med mycket mer.
Airlinq får all information via huvudboxen i aggregatet som mäter till- och frånluftstemperatur och utetemperatur. 
Luftflöden, varvtal, CO2, PPM-halt visas i realtid och vid för höga partikelhalter regleras luftmängden automatiskt. Tack vare Airlinq Online kan kunden enkelt se aktuell CO2-nivå, upprätta en CO2-rapport för en viss period, få historiska grafer, felsöka, göra ändringar och styra systemet.

"Man slipper en kontrollpanel på väggen eller på vaktmästeriet och att fysiskt gå in i varje rum. Med Airlinq Online kan du sitta var som helst i världen och följa hur aggregaten arbetar," säger Christer.

Extremt låg ljudnivå
Han menar att det inte finns många nackdelar att hitta med Airmasters decentraliserade ventilation. Bortsett från möjligen att det blir fler aggregat att göra service på, fler håltagningar för av- och uteluft och att aggregaten delvis är synliga, eftersom de inte ligger helt och hållet i undertaket.

Centraliserade system däremot får värmeförluster i kanalerna, driftstopp påverkar samtliga lokaler, de kräver omfattande övervakningssystem för brandspjäll och har stora driftskostnader för bland annat standby-förbrukning. De kommer heller inte ner i samma låga ljudnivå som Airmasters decentraliserade aggregat.

"Under de två år som Airmasters aggregat har varit installerade har allt fungerat ypperligt och utan några klagomål," säger Ingemar.


"Vi får mycket positiv återkoppling från användarna när det gäller funktionen, det är något vi på Airmaster är stolta över," säger Christer.