Hoppa till huvudinnehållet

Optimal luftkvalitet på kontor är en investering

Optimal luftkvalitet är möjligt även i befintliga byggnader

Den decentrala ventilationen med värmeåtervinning var en perfekt lösning för att ge huset ett sunt inomhusklimat utan ombyggnad.

Optimal luftkvalitet på kontoret är en investering som blixtsnabbt betalar sig. Sjukfrånvaron minskar kraftigt och medarbetarna presterar mycket bättre. Därför ägnade organisationerna Cultuurconnect och FARO stor uppmärksamhet åt ventilationen då deras kontor i huset De Priem i Bryssel renoverades. De valde ett decentralt system med värmeåtervinning från Airmaster, den perfekta lösningen för att ge befintliga byggnader ett hälsosamt inomhusklimat utan ombyggnad.

Cultuurconnect är en ideell organisation som samordnar lokala kulturhus, bibliotek, myndigheter, teknikaktörer och konstnärliga initiativ. De hjälper kulturorganisationer med digitala utmaningar och användning av modern teknik. FARO är det flamländska supportcentret för kulturarv. Båda organisationerna håller till på Priemstraat i hjärtat av Bryssel. Förutom kontoret har de också olika möteslokaler som de hyr ut till organisationer med social och kulturell inriktning. För att kunna erbjuda medarbetarna och besökarna mer komfort beslutade sig båda organisationerna för att omgestalta de tre våningsplanen.

"Den decentrala ventilationen med värmeåtervinning var en perfekt lösning för att ge huset ett sunt inomhusklimat utan ombyggnad".

Cultuurconnect strävade efter en bättre luftkvalitet”, berättar Nathalie Duquesne, Area Manager hos Airmaster.
”FARO siktade främst mot högre temperaturkomfort. De många glaspartierna gjorde att det blev mycket varmt under sommarmånaderna."
Båda organisationerna ville införa ett D-system, men det omfattande arbetet med ventilationskanaler skapade problem. (Ett D-system med balanserad ventilation, kännetecknas av mekanisk lufttillförsel och mekaniskt utsug.) Som tur är erbjuder Airmaster den perfekta lösningen för dessa typfall med sitt decentrala D-system.

Separat luftgrupp för varje rum

Separat luftgrupp för varje rum

Hos Cultuurconnect installerades ett AM 800-aggregat i biosalongen. I var och en av möteslokalerna C och D installerades ett AM 500-aggregat. Nathalie Duquesne: ”Vi placerade två AM 300 ventilationsaggregat i det öppna kontorslandskapet. Bibnet-rummet fick också samma typ av aggregat. Kontorschefen valde att styra och handha alla ventilationsaggregat via Internet. Det innebär att det går att fjärrövervaka driften och ändra parametrar om det behövs. Det finns också en CO2-mätare i varje aggregat som reagerar på personalbelastningen. Alla ventilationsaggregat har en CO2-sensor som registrerar koldioxidhalten och justerar luftkapaciteten automatiskt. Det innebär att ventilationen anpassas, vilket gör lösningen mycket energieffektiv.

FARO valde också en liknande lösning för kontoren. Den enda skillnaden är att de två AM 300-ventilationsaggregaten också har en kylmodul som sänker uteluftens temperatur med ca 12°C innan den blåses in i lokalerna. ”I och med att varje enhet har ett tillufts- och frånluftsgaller behövs det inga ytterligare kanaler”, fortsätter Nathalie Duquesne.

Reaktionerna på den optimerade komforten är samstämmigt positiva. Även under den senaste värmeböljan kunde alla fortsätta med sitt arbete.

Kort sagt: Airmaster har ännu en gång bevisat att decentral ventilation är en enkel men utmärkt lösning.

Källa: Bouwen aan Vlaanderen 2019

Kontakta oss, om du vill veta mer om decentral ventilation

Vårt kompetenta säljteam är redo att svara på dina frågor och ge dig råd om allt från dimensionering, konfiguration, placering och planering – så att du kan hitta rätt system för dina behov.